Przewodnik po owocach tropikalnych cz.2

Dziś dalszy ciąg naszego przewodnika.  Tym razem sporo owoców z Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jeśli zbrzydły Wam już jabłka, banany czy gruszki to poczytajcie więcej o kumkwacie, kaki, liczi lub granacie!

KUMKWAT


INNE NAZWY: Fortunella Japońska

POCHODZENIE OWOCU: Kumkwat Pochodzi z Chin, obecnie jest uprawiany także w Japonii, Amerykach, nad Morzem Śródziemnym.

WYGLĄD OWOCU: Ten mały owoc wygląda jak cienka pomarańcza, ma słodką i jadalną skórkę, otaczająca cierpki miąższ. W miąższu znajdują się pestki.

WŁAŚCIWOŚCI: Kumkwat jest bogaty w witaminę C i zawiera potas. Zawiera tez niewielką ilość błonnika, który pomaga zapobiegać zaparciom, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz stabilizuje poziom glukozy. Można je spożywać na surowo, po ugotowaniu, w postaci marmolady, jako dodatek do lodów, sałatek owocowych, kandyzowane lub z puszki.

KAKI

INNE NAZWY: Persymona, Hurma Wschodnia, Hebanowiec Wschodni

POCHODZENIE OWOCU: Kaki pochodzi z Chin i Japonii. Kaki jest uprawiane we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji.

WYGLĄD OWOCU: Kaki wygląda jak jasnopomarańczowy pomidor, ten owoc w kształcie serca lub okrągły ma smak przypominający mango. Miąższ jest słabo aromatyczny  galaretowaty, bardzo słodki.

WŁAŚCIWOŚCI: Kaki jest wspaniałym źródłem błonnika, witaminy A i C, karoten oraz wapń. Owoce spożywa się na surowo, gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody.

GRANAT


INNE NAZWY: Granatowy Krzew, Rajski Owoc

POCHODZENIE OWOCU: Granat pochodzi z Persji. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu.

WYGLĄD OWOCU: Granat ma jagodowy owoc o kulistym kształcie z wystającą nasada kielicha. Skórka ma kolor purpurowy, jest twarda i skórzasta. Wewnątrz owocu znajduje się czerwony jadalny miąższ, w nim bardzo dużo jadalnych pestek.

WŁAŚCIWOŚCI: Granaty są bogate w białka i witaminę C. Z soku granatu  (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu.

MANGO


INNE NAZWY: Posmacz

POCHODZENIE OWOCU: Mango pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin.

WYGLĄD OWOCU: Mango jest owocem mającym skórkę zielono-żółtą, pomarańczową lub czerwoną. W środku znajduje się żółto-pomarańczowy, nitkowaty miąższ oraz duża pestka otoczona włóknistą powłoką.

WŁAŚCIWOŚCI: Miąższ jest źródłem witaminy C i karotenów. Mango może być spożywane na surowo, służy do produkcji dżemów, soków i sosów.

LICZI


INNE NAZWY: Śliwka Chińska

POCHODZENIE OWOCU: Liczi uprawiane jest w Chinach, południowej Afryce, Azji, Oceanii i na Florydzie.  

WYGLĄD OWOCU: Liczi to czerwono-brązowy orzech o średnicy 3 cm. Pod skórką pokrytą brodawkami znajduje się biały, jadalny, galaretowaty miąższ otaczający duże ciemnobrązowe jądro orzecha.

WŁAŚCIWOŚCI: Liczi jest źródłem białka, witaminy C, soli mineralnych i kwasu jabłkowego.

PAPAJA


INNE NAZWY: Melonowiec właściwy

POCHODZENIE OWOCU: Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie jest uprawiana w całych tropikach i subtropikach.

WYGLĄD OWOCU: Papaja ma kształt owalny lub gruszkowaty, ma pomarańczową skórkę, a w środku miąższ z komorą nasienna zawierającą setki nasion, pokrytych śluzowatą otoczką. Zarówno skórka jak i miąższ są jadalne. Papaje spożywa się najczęściej na surowo, ale może tez być dodawana do sałatek owocowych, dżemów i lodów.

WŁAŚCIWOŚCI: Liczi jest źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B, karotenów, soli mineralnych (zynku, potasu, magnezu, żelaza) i kwasu jabłkowego. W owocach papai znajduje się enzym zwany papainą, który wspomaga trawienie.

RAMBUTAN


INNE NAZWY: Jagodzian, Rambutan

POCHODZENIE OWOCU: Rambutan pochodzi z Malezji, Indonezji i Tajlandii.

WYGLĄD OWOCU: Rambutan ma jajowaty kształt, czerwoną i pokrytą kolcami skórkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono.

WŁAŚCIWOŚCI: Rambutan jest źródłem witaminy C. Można z niego robić dżemy, sałatki owocowe i kompoty.

Dodaj komentarz przez Facebook

komentarzy

1 comment on “Przewodnik po owocach tropikalnych cz.2

  1. maaja 15 kwietnia 2016 at 10:22

    Polecam sok z granatu. Na obniżenie ciśnienia super działa. Praktycznie skuteczność w tej kwestii bardzo szybka jest. Stosowałam i sprawdzone. Do kupienia tu https://www.suplementybio.pl/sok-z-granatu .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *