10 sekretów zdrowszego gotowania

Każdy z nas wie, że odpowiednio dobierane produkty spożywcze, to podstawa optymalnie zbalansowanej diety. Warto jednak dodać, że nie tylko to, co jemy, ale też, w jaki sposób przygotowujemy, odbija się później na naszym zdrowiu. Dziś kilka prostych sposobów, na to, aby nasze posiłki były nie tylko smaczne, ale i pożywne.

1. Używaj odpowiednich tłuszczy

Nie wszystkie tłuszcze są złe. Staraj się sięgać częściej po tłuszcze nienasycone (np. oliwę z oliwek, olej z pestek dyni) niż tłuszcze nasycone (np. masło, margaryna). Niezależnie od tego, na jakie się zdecydujesz, używaj ich w umiarkowany sposób, wszystkie tłuszcze są kaloryczne.

2. Wybieraj produkty nieprzetworzone

Wybieraj pokarmy pełnoziarniste. Pełne ziarna posiadają nienaruszone otręby i dzięki temu zawierają więcej błonnika, witamin B, magnezu, cynku i innych składników odżywczych.

3. Jedz więcej owoców i warzyw

Większość ludzi nie spożywa ich w wystarczającej ilości. Celem powinno być od 4 do 13 niewielkich porcji owoców i warzyw dziennie. Wybieraj je w różnych kolorach i różnego rodzaju, gdyż wtedy zawierają różne antyoksydanty i witaminy.

4. Kilka słów o mięsie

Mięso jest wspaniałym źródłem białka i tłuszczów nasyconych. Jedz małe ilości chudego mięsa, ryb i drobiu. Resztę talerza zapełnij warzywami i brązowym ryżem lub kaszą.

5. Wybieraj niskotłuszczowy nabiał

Nabiał taki jak mleko, kwaśna śmietana i jogurt są wspaniałym źródłem białka. Zastępowanie tłustego nabiału niskotłuszczowym lub beztłuszczowym jest prostym sposobem na ograniczenie tłuszczów nasyconych w naszej diecie.

6. Dobieraj porcje rozsądnie

Najlepszym sposobem na odpowiednią kontrolę przyjmowanych kalorii, jest podzielenie posiłków na możliwie najmniejsze porcje. Uchroni nas to przed zbytnim uczuciem głodu, które powoduje nadmierne objadanie.

7. Rozsądnie używaj słodzików

Cukier niezależnie od tego czy jest to syrop kukurydziany, cukier brązowy lub biały, miód czy syrop klonowy stanowi dodatkowe kalorie. Słodząc herbatę warto dwa razy zastanowić się czy chcemy dosypać jeszcze jedną, dodatkową łyżeczkę.

8. Zwracaj uwagę na sód

Bez względu na to czy masz wysokie ciśnienie czy nie, kontroluj spożycie sodu. Badania wykazują, że powinno się spożywać mniej niż 2300 mg (około 1 łyżeczki soli) dziennie.

9. Wybieraj przyprawy

Poprawiaj smak potraw poprzez dodatek świeżych ziół, przypraw i cytrusów. Twoje jedzenie uzyska wtedy, nie tylko doskonały smak, ale także pozwoli zachować organizm w zdrowiu.

10. Sięgaj po posiłki z rozwagą

Zamiast łapać do jedzenia, co popadnie, decyzje dotyczące posiłków podejmuj świadomie i z rozwagą. Wybieraj ulubione pokarmy i ciesz się posiłkiem!

Może Ci się też spodobać

4 komentarze

Leave a Reply