Przewodnik po owocach tropikalnych cz.1

Szukacie odmiany? Zwykły owoc staje się czymś pospolitym? Może warto poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zasmakować czegoś nowego i bardziej egzotycznego. Dziś mały przewodnik po owocach tropikalnych, ich właściwościach, a także małe rady dotyczące ich przyrządzania.

MAKAKUJA


INNE NAZWY: Męczennica jadalna.

POCHODZENIE OWOCU: Roślina pochodzi z Brazylii. Występuje też w Kenii, Australii i Nowej Zelandii oraz na takich wyspach jak Fidżi oraz Tajwan.

WYGLĄD OWOCU: Mały owoc kształtem przypominający jajko zawiera jadalne nasiona i soczysty, słodko-kwaśny miąższ. Po obraniu zewnętrznej skórki owoc może mieć ciemnofioletowy lub jasnozielony kolor. W środku znajduje się miąższ i jadalne nasiona, które są barwy pomarańczowej lub zielonkawej oraz mają słodko-kwaśny smak.

WŁAŚCIWOŚCI: Miąższ tych owoców jest wspaniałym źródłem błonnika, antyoksydantów i steroli roślinnych, które redukują poziom cholesterolu we krwi. Marakuja zawiera też witaminy C i E oraz minerały: wapń i żelazo. Miąższ możesz wybierać bezpośrednio ze skórki, wrzucać go do sałatki owocowej lub soku, może też być stosowany jako dodatek do lodów.

KARAMBOLA


INNE NAZWY: Oskomian pospolity.

POCHODZENIE OWOCU: Roślina pochodzi z Malezji, dziś jest uprawiana w Kalifornii, na wyspach Pacyfiku, Indiach, Afryce Południowej i Środkowej.

WYGLĄD OWOCU: Owoc w kształcie owalnej gwiazdy, żółto-zielony, który woskowatą, jadalną skórkę. Chrupiący i soczysty miąższ znajdujący się w środku smakiem przypomina jabłko.

WŁAŚCIWOŚCI: Miąższ tych owoców jest bogaty w potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Karambola jest też wspaniałym źródłem witaminy C, antyoksydantu, który poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i zwalcza infekcje oraz beta karotenu. Zawiera również witaminę A, wapń i żelazo.  Owoce są wykorzystywane w sałatkach owocowych, napojach, konfiturach.

PITAJA

INNE NAZWY: Smoczy owoc.

POCHODZENIE OWOCU: Pitaja Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej takich jak Wietnam, Filipiny, Malezja.

WYGLĄD OWOCU: Ten egzotycznie wyglądający owoc jest często spotykany w sklepach z żywnością azjatycką i łatwo go zauważyć. Pitaja ma owalny kształt i zielony czubek, na jej powierzchni znajdują się różowe, łuskowate wyrostki przypominające wyglądem płomienie. Po przekrojeniu można zobaczyć, że w środku znajduje się biały miąższ z czarnymi, jadalnymi nasionami. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak.

WŁAŚCIWOŚCI: Ten owoc pochodzi od kaktusa i jest bogaty w witaminę C i dietetyczny błonnik. To pomaga obniżać poziom cholesterolu, poprawiać pracę układu trawiennego i błonnik zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Zawiera także witaminę E, wapń i fosfor. Wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, deserów.   

TAMARILLO


INNE NAZWY: Cyfomandra, Pomidor drzewiasty.

POCHODZENIE OWOCU: Owoc pochodzi z Peru lub Brazylii, obecnie rośnie w  klimacie subtropikalnym, a szczególnie popularna jest w Nowej Zelandii.

WYGLĄD OWOCU: Tamarillo jest owocem jagodowym o kształcie jajowatym. Pokryty jest gładką czerwoną skórką, a w środku znajduje się pomarańczowo-zielony miąższ z czarnymi pestkami. Smak tego gorzko-słodkiego owocu jest często porównywany ze smakiem niedojrzałego pomidora. Tamarillo nie potrzebuje obierania, wystarczy go umyć i pokroić.

WŁAŚCIWOŚCI: Tamarillo jest bogate w witaminę C, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii. Owoce zawierają 85% wody, sole mineralne (potas), witaminy z grupy B oraz witaminę E. Tamarillo pokrojone w plasterki może być dodawane do kanapek zamiast pomidora lub używane do dekoracji sałatek.

JAGODY AKAI


INNE NAZWY: Jagody palmy brazylijskiej.

POCHODZENIE OWOCU: Owoce pochodzą z Brazylii.

WYGLĄD OWOCU: Sama jagoda akai w wyglądzie do złudzenia przypomina zwykłą borówkę leśną, jest tylko nieco ciemniejsza, nabierając barwy ciemnofioletowej.

WŁAŚCIWOŚCI: Jagody akai są wspaniałym źródłem antyoksydantów. Zawierają one antocyjaniny, czyli związki obecne również w czerwonym winie, które wpływają na korzystne działanie takiego wina. Antocyjaniny zawarte w jagodach akai są nawet silniejsze. Jagody akai są też źródłem białka, błonnik i kwasów omega 6 oraz 9 ( poprawiających pracę serca i obniżających poziom cholesterolu). Zazwyczaj jagody akai są jedzone samodzielnie lub w postaci soku.

GUJAWA


INNE NAZWY: Gruszla właściwa.

POCHODZENIE OWOCU: Gujawa pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiana w Południowej Afryce i Indiach.

WYGLĄD OWOCU: Ten owoc ma jadalną zieloną skórkę, w środku znajduje się miąższ koloru łososiowego oraz jadalne pestki. Smak gujawy jest określany jako coś pomiędzy smakiem gruszki a truskawki.

WŁAŚCIWOŚCI: Należy jeść je ze skórką. Zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze. Gujawa jest bogata w dietetyczny błonnik szczególnie jedzona z pestkami. Gujawa zawiera też luteinę i karotenoid ważne dla zdrowia oczu, potas, wapń i żelazo. Spożywa się je na surowo (ma słodko – kwaśny, aromatyczny smak), bądź w postaci dżemów, soków, galaretek, konserwowanych w puszkach.

PIGWA


POCHODZENIE OWOCU: Pigwa pochodzi z obszarów Azji: Iranu, Turkiestanu oraz Azji Mniejszej.

WYGLĄD OWOCU: Pigwa jest kuzynką jabłka i gruszki, ma zielonkawo-żółtą skórkę. Zwykle nie jest jedzona na surowo, ponieważ jest bardzo twarda. Cierpki miąższ czyni ją trochę nieapetyczną.  Jednakże jest wspaniała po ugotowaniu, upieczeniu lub uduszeniu. Trzeba delikatnie się z nią obchodzić, bo łatwo może się obtłuc i ulec zsinieniu.

WŁAŚCIWOŚCI: Pigwa jest bogata w witaminę C, wapń i żelazo.

Dodaj komentarz przez Facebook

komentarzy

2 comments on “Przewodnik po owocach tropikalnych cz.1

  1. Katarzyna 18 sierpnia 2012 at 18:23

    Tropikalne owoce mają bardzo ciekawe smaki. Odkrywam je co prawda dopiero od zeszłego roku i do teraz nie pamiętam wszystkich nazw, ale wszystkim czytelnikom polecam wypróbowanie przedstawionych tu owoców. Pitaja przemawia do mnie szczególnie. Polecam na pierwszy ogień.

  2. Paweł - zimowanie palm 12 marca 2015 at 15:27

    Ośmielę się poprawić ;) Nie są to jagody ‚akai’, lecz ‚asa-i’ – tak poprawnie powinno wymawiać się tę nazwę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *