Jak uchronić organizm przed chorobami, wirusami lub infekcjami , a jednocześnie dostarczać mu niezbędnej energii? Recepta jest prosta. Dodać 10 poniższych pokarmów do swojej diety i cieszyć się zdrowiem przez cały sezon.
1. Cytrusy
Dlaczego są zdrowe?
Tylko jedna cytryna dostarcza więcej niż 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która pomaga zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL) i wzmacniać kości. Flawonoidy zawarte w cytrusach mogą powstrzymują także wzrost komórek nowotworowych i działają przeciwzapalnie.
Rada
Dodaj plasterek cytryny do zielonej herbaty. Niektóre badania wykazały, że dzięki temu stopień absorbowania antyoksydantów z herbaty wzrasta nawet o około 80 procent.
2. Brokuły
Dlaczego są zdrowe?
Jeden średniej wielkości brokuł zawiera więcej, niż 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i prawie 200 procent dziennej dawki witaminy C – dwóch istotnych składników budujących kości. Podawane osobno pomagają również w powstrzymywaniu rozwoju różnych nowotworów.
Rada
Wrzuć je do mikrofalówki. Brokuły zachowują 90 procent witaminy C poprzez podgrzanie je w mikrofalówce. Gotowane na parze lub w wodzie zachowują tylko 66 procent składników odżywczych.
3. Gorzka czekolada
Dlaczego jest zdrowa?
Zaledwie 2 kostki czekolady dziennie mogą pomóc redukować ciśnienie krwi. Kakao jest bogate we flawonoidy i antyoksydanty, które redukują poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększają poziom dobrego (HDL).
Rada
Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera około 53,5 miligramów flawonoidów, tabliczka mlecznej czekolady ma mniej niż 14 miligramów. Dlatego warto częściej sięgać po pierwszą odmianę.
4. Ziemniaki
Dlaczego są zdrowe?
Jeden czerwony ziemniak zawiera 66 mikrogramów kwasu foliowego, czyli taką samą ilość, która znajduje się w jednej szklance szpinaku lub brokułów. Jeden słodki ziemniak ma prawie 8 razy więcej witaminy A, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Witamina A pomaga zwalczać komórki nowotworowe oraz zwiększa odporność.
Rada
Zanim przystąpisz do jedzenia, poczekaj, aż Twój ziemniak lekko ostygnie. Badania wykazały, że po posiłku pomoże to w spalaniu o 25% tłuszczu więcej niż normalnie.
5. Łosoś
Dlaczego jest zdrowy?
Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko depresji, chorób serca i raka. 100 gramowa porcja tej ryby zawiera prawie 50 procent dziennej dawki niacyny, która może chronić przed chorobą Alzheimera, a także utratą pamięci.
Rada
Jeśli masz możliwość to wybierz rybę złowioną w naturalnym środowisku. Zawiera ona 16 prawie razy mniej toksycznych, policholorowanych bifenyli (PCB), niż łosoś hodowlany.
6. Orzechy włoskie
Dlaczego są zdrowe?
Wszystkie orzechy zawierają duże ilości kwasów omega-3, które mogą pomagać w redukcji cholesterolu. Kwasy omega-3 pomagają poprawiać nastrój, zwalczać raka, a także chronią przed niepożądanym oddziaływaniem słońca.
Rada
Zjedz kilka w postaci deseru. Melatonina, zawarta w orzechach włoskich, pomaga regulować zdrowy sen.
7. Awokado
Dlaczego jest zdrowe?
Bogaty w zdrowe i sycące tłuszcze, które według niektórych badań obniżają poziom cholesterolu o około 22 procent. Jedno zawiera więcej niż połowę dziennego zapotrzebowania błonnika i 40 procent dziennego zapotrzebowania kwasu foliowego, który zmniejszają ryzyko chorób serca.
Rada
Dodawanie avocodo do sałatek może zwiększyć absorpcję kluczowych składników odżywczych takich jak np. beta-karoten trzy do pięciu razy w porównaniu do sałatek, które nie zawierają tego owocu.
8. Czosnek
Dlaczego jest zdrowy?
Czosnek jest doskonały środkiem zwalczającym choroby, który może również ograniczać rozwój bakterii np. E. coli. Alicyna, związek znajdujący się w czosnku, działa przeciwzapalnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi.
Rada
Zmiażdżony, świeży czosnek uwalnia najwięcej alicyny. Nie przesadzaj jednak z gotowaniem, gdyż wystawiony na działanie temperatury dłużej niż 10min, czosnek traci większość składników odżywczych.
9. Szpinak
Dlaczego jest zdrowy?
Szpinak zawiera luteinę i zeaksantyne, dwa antyoksydanty ważne dla zdrowia oczu. Ostatnie badania pokazują, że pośród owoców i warzyw pomagających w zwalczaniu nowotworów, szpinak jest najbardziej efektywny.
Rada
Szpinak jest bardzo zdrowy, jednak sam, nie smakuje niestety najlepiej. Warto przygotować go na w połączeniu z innymi składnikami. Spróbuj zmiksowanego koktailu zawierającego: 1 filiżankę szpinaku, 1 marchewkę, 1 banan i 1 jabłko.
10. Fasole
Dlaczego są zdrowe?
Jedzenie roślin strączkowych (fasoli, groszku lub soczewicy) 4 razy w tygodniu, może aż od 22% zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca, a także występowania nowotworów.
Rada
Im ciemniejsza fasola, tym zawiera ona więcej antyoksydantów. Badania wykazały, że czarna odmiana fasoli, może zawierać ich nawet o 40 razy niż biała!
4 komentarze